Wednesday 18 January 2017

Mudahnya Membuat Chicken Chop

Mudahnya Membuat Chicken Chop
Teks: Noormaziana Zainal Abidin
puanmazianazainal@gmail.com


www.mazianazainalabidin.blogspot.com

Wah, senangnya nak memasak chicken chop. 
Tak tahu?
Nah, saya belanja resepi. Cuba tau.
Tapi, kalau nak mudah lagi. Carilah isi ayam dah siap dipotong. Samaada nak bahagian dada atau peha.

Ada jual ke?
Ada. Saya ada jual tau, ayam pun dari ayam yang bebas suntikkan hormon. Makan hari-hari pun tiada masalah.
Kalau yang alergik pada ayam bandar, anda bolehlah cuba ayam sejuk beku saya. Ala-ala ayam kampung dan ayam organik tau.


Macam mana nak beli?
Bisik-bisik kat saya je, hantar pesanan anda di sini 0163961956

Resepi Mudah Dan Senang - Chicken Chop


Atas kiri : Isi bahagian peha
Bawah kiri : Isi bahagian dada

Bahan-bahan:

  • 2 ketul ayam 
  • Sedikit lada hitam
  • Sedikit sos lea&perrine
  • Sedikit serbuk paprika (serbuk cili)
  • Garam secukup rasa


Bahan Sos:

  • Sedikit mentega
  • 1 biji bawang besar
  • Sedikit herna rosemary
  • Sedikit lada hitam
  • 100 ml air rebusan daging
  • Sedikit tepung gandum, gaul dengan sedikit mentega


Cara Penyediaan:

  1. Perap ayam bersama lada hitam, serbuk paprika, sos lea&perrine dan garam secukup rasa. Perap selama setengah jam.
  2. Panggang ayam sehingga masak, anggaran selama 20 minit.
  3. Untuk sos. Panaskan mentega dan tumiskan bawang besar, lada hitam dan rosemary sehingga naik bau. 
  4. Masukkan stok rebusan daging. Untuk pekatkan kuah, masukkan sedikit tepung gandum yang digaul dengan sedikit mentega. Masak sehingga mendidih.

Maziana Zainal

Bisnes Sejuk Beku (Frozen Food)

No comments:

Post a Comment