Tuesday, 15 August 2017

Aku, Reject & Bisnes

Teks: Maziana Zainal
Kata Motivasi : Ceo Samad Kinto

BismillahBismillah

AKU, REJECTION & BISNES
Ramai yang pm aku. Tanya perbagai soalan tentang teknik paling sesuai untuk menjual. Tapi aku agak busy untuk jawap dalam inbox.
Agak sukar untuk explain secara detail. Boleh pengsan jika jawab satu-satu. Minta maaf.

Aku memang faham perasaan seorang newbie. Pelbagai perasaan ketika bermula.
• Laku ke tak?
• Macam mana nak start mulakan perbualan
• Nak jual dengan siapa
• Berapa harga nak jual
• Malu
• Takut
• Tak reti nak explain

Ini antara beberapa masalah untuk aku ketika nak mula menjual. Rasanya sama juga untuk mereka yang newbie.
Kita pun manusia biasa. Takut perkara yang belum berlaku.

Aku pun tak de cikgu marketing juga. Malah langsung tiada pengalaman.
Jadi, apa aku buat pada tahun 2008. Aku belasah je cara marketing aku yang pertama.
Aku guna SMS. Aku sms seorang seorang. Aku ingat mesti kawan- kawan yang ada di senarai contact akan respon & mula order.

Sangkaan aku meleset. Lebih kurang 250 sms yang aku hantar, 3 sahaja yang respon. Jawapan mereka pun simple.
Apa jawapan mereka?
" Ok"
Penat aku taip panjang lebar, itu je yang aku terima.
Gugur semangat aku masa itu. Sabar sahajalah.

Ini cukai pembelanjaan marketing aku.
Ini sahaja ilham yang aku ada.
Aku buat sahaja.
Aku rugi duit & masa.
Tapi ada bertambah ilmu & pengalaman.

Nasihat aku kepada newbie dalam bisnes, idea yang terlintas, buat sahaja.
Jangan takut untuk buat silap & salah.
Jika silap & rugi adjust semula.

Usahawan yang ada di level kejayaan sekarang bukan mereka tak pernah buat silap tetapi mereka enjoy dengan kesilapan & teruskan semula di petak permulaan.

Kejayaan sedang menanti untuk mereka yang sentiasa berusaha.
In Shaa ALLAH.
Aamin.


Tuesday, 8 August 2017

Bagaimana Nak Bahagia

BAGAIMANA NAK BAHAGIA JIKA DI SAKITI
Teks : Perkongsian dari Puan Ernayanee Nur Julaimi
            Founder Dexandra

Saya lalui banyak perkara seperti ini dan saya yakin awk pun sama kan kan... sama ada disakiti secara sengaja atau tidak.. kita manusia biasa ada hati dan perasaan..

Dari awl perniagaan sampai sekarang.. saya percaya duit tidak mampu memberi kebahagian .. mungkin boleh seketika bila kita mampu pergi shopping ke.. g travel ker.. .. tapi what happen bila balik dari shopping.. ? pikir lagi.. betul2..?

Jadi.. bagaimana ya nak kebahagian itu datang? - especially suami isteri..  bila bahagia , yang baik baik akan datang pada kita..  ALLAH suka orang yang hatinya tenang.. orang tenang akan bahagia..

Saya kongsikan apa yang saya buat, mungkin boleh anda gunakan juga..

1) Bersangka baik dengan ALLAH, ALLAH sedang uji hati kita untuk naik ke martabat seterusnya ,  " tidak beriman seorang itu tanpa diuji.. "

Allah berfirman kepada malaikat-Nya bermaksud : "Pergilah kepada hambaKu. Lalu timpalah bermacam-macam ujian kepadanya kerana Aku mahu mendengar suaranya."

maksudnya jika ALLAH uji tanda ALLAH sayang

2) Bersangka baik dengan MANUSIA yang ALLAH pilih utk menguji kita.. ALLAH pilih dia untuk menyakiti hati kita.. SUAMI ISTERI, ANAK2 , KAWAN2... kadang2 kerana dier sakit dier nak orang lain sakit juga. Jadi baik kan ALLAH.. allah sedang uji dia juga... Jadi maafkan mereka...

3) BERDOA DAN MERINTIH PADA ALLAH.. AGAR.. hati kita tidak sakit dan tenang ,bahagia dan minta supaya ALLAH lepaskan hati yang BEREMOSI ini... talk to ALLAH..

jika tidak boleh lepaskan dan tak boleh rasa bahagia.. dan perkara yang sama berulang atau seringkali difikirkan.. ? step seterusnya..

4) BERKOMUNIKASI, bila berkomunikasi kita tidak berada dalam keadaan bersangka2... kadangkala kita tak tahu orang itu sengaja atau tidak menyakiti hati kita.. cuba berkomunikasi.. terangkan apa yang kita rasa tanpa perlian.. tanpa ungkit mengungkit, natural.. sebb tadi kita dah minta ALLAH tenangkan kan.. jadi  bertutur bicarala dengan tenang..

MOOD PERLU TENANG  insyallah akan jadi heart to heart comunication.. dan akhirnya reda..

tapi bagaimana dah bercakp dah berkomunikasi.. Tapi tetap terus disakiti.. ?

5) BACA AL FATIHAH UNTUKNYA & UNTUK DIRI KITA .. ya Allah. aku bacakan FATIHAH ini kepadanya... moga hatinya lembut.. DAN DOAKAN kebaikkan untuknya..

jika dengan ORANG TERSAYANG, ADIK BERADIK, SUAMI ISTERI , MAK AYAH.. kita pasti berjumpa.. air dicincang takkan putus.. jadi have a big heart.. sekurang2nya kita dah luahkan .

Biasanya my family.. bila heart to heart ni kami asyik nangis.. hehe.. sebb we have LOVE. kemudian KETAWA & BAHAGIA KEMBALI..

jika dengan KAWAN & SAHABAT ATAU ORANG LUAR.. . jika tidak mahu terus disakiti, jauhi sahaja .. bukan bermakna memutuskan.. SUPAYA AURA kita mampu kita jaga sebaiknya.. Allah pun suka jika kita bersama orang yang baik baik..

6) MAAFKAN & SERAHKAN KEMBALI URUSAN INI kepada ALLAH.. kerana segalanya atas izinnya..

7) NOW.. TIME TO BE HAPPY!!!... peluk ramai orang yang kita sayang.. tersenyumlah lebar2, duduk bersama-sama orang yang positif dan NEXT.. FOKUS APA YANG KITA NAK DALAM KEHIDUPAN..

boleh2..? saya doakan kejayaan , kebahagian awk DUNIA AKHIRAT.. 🙂  AWAK SAYANG SAYA TAK?? heheh..

Rasulullah SAW pernah bersabda: "Ujian yang tiada henti-hentinya menimpa kaum mukmin baik lelaki atau wanita yang mengenai diri, harta dan anak-anaknya, tetapi dia bersabar, dia akan menemui Allah dalam keadaan tidak berdosa." (HR At-Tirmidzi)

#lifetips


Maziana Zainal
Bisnes Sejukbeku (Frozen Food)

Saturday, 5 August 2017

Batik Choc Meleleh

Batik Choc Meleleh

Teks & Gambar : Noormaziana Zainal Abidin
puanmazianazainal@gmail.com



Inilah Batik Choc Meleleh Kak Maz. 
Kek batik sebenarnya, cuma nak kelainan dari sudut penjenamaan sahaja.
Dan sudut persembahan juga Kak Maz tambah coklatnya agar bila makan, anda dapat merasainya coklat yang agak meleleh.

Walaupun ia disejukbekukan, ia masih lembut dimakan tetapi haruslah biarkan seketika. Almaklum, disimpan pada suhu tahap beku.

Rasanya juga berbeza sedikit. Sedikit tau, tak banyak lari. Dan yang pastinya, ia mampu menambat hati penggemarnya. In shaa Allah.

Berhajat?
Hubungi je Kak Maz.

Maziana Zainal
Bisnes Sejukbeku (Frozen Food)
0163961956


Bercuti

Bercuti

Tek & Gambar : Noormaziana Zainal Abidin


Diam tak diam, rupanya sudah 2 minggu Kak Maz menyepikan diri dari proses pembuatan stok.

Anak kembar silih berganti sakit. Seorang hypotiroid dan seorang lagi asyik sakit kepala bahagian belakang.

Alhamdulillah syukur pada Allah bilamana Kak Maz terus mendapatkan rawatan di klinik yang sangat bertanggungjawab, doktor terus menulis surat rujuk Pakar Kanak-kanak.

Dan rezeki Allah dan atas kerjasama serta nasihat staf nurse di sana, dimintanya Kak Maz merujuk keduanya sekali.

Si abang dah 2 tahun sakit yang tiada tahu akan apa sakitnya. Kini keduanya dalam perhatian pakar.

Si adik diminta ditahan di wad untuk membuat ct-scan. Alhamdulillah hasilnya tiada yang serius cuma ada bengkak di bahagian belakang rongga. Bulan depan pakat akan buat MRI untuk mengetahui samaada tisu atau saraf yang bengkak.

Saban minggu, mereka ada temujanji pakar. Maka, Kak Maz akan sentiasa sibuk sehingga mereka pulih. In shaa Allah.

Mana ada mak ayah yang sanggup melihat anak-anaknya sakit kan? 
Cuma terkilan, kenapa pihak hospital tak mahu buat pemeriksaan rapi dan terperinci.
Takpelah, dah berlalu kan? Kita teruskan perjuangan yang mendatang.

Minggu ni Kak Maz kena mula berdisiplin dalam menguruskan keluarga dan perniagaan. Rasa bersalah bila pelanggan terpaksa menunggu dan menangguh tempahan mereka.

Alhamdulillah, Allah kurniakan Kak Maz runner yang baik dan sangat bekerjasama.

Moga rezeki ini sentiasa ada dan mencurah-curah tanpa hentinya. 
Aamin Ya Rabbal Alamiin.


Maziana Zainal
Bisnes Sejukbeku (Frozen Food)
0163961956

Friday, 28 July 2017

Kemaskini

Kemaskini
Teks & Foto : Noormaziana Zainal Abidin
puanmazianazainal@gmail.com


Lama sungguh Kak Maz tidak mengemaskini dokumen dan produk. Bila ini berlaku, faham sahajalah apa risikonya. Risikonya bila kita ingat produk masih ada, rupanya dah habis.

Aduhai.
Fokus pada bahagian pembuatan dan pembungkusan produk sejukbeku, yang lain terabai.


Tengoklah meja Kak Maz, agak penuh sesak. Hahaha.
Itu baru satu produk, Magicblue. Deodorant paling selamat diamalkan. Walaupun dari usia kanak-kanak.

Petang ni, stok kek pula sampai. Mula meroket semula. Kek keju meleleh Chef Sanif dan Kek Umieaisyah, keduanya ada peminatnya tersendiri.

Komitmen sebagai agen, bukan boleh ambil ringan. Bersalah betul Kak Maz pada mereka tapi nak buat macam mana, kegawatan ekonomi keluarga.

Anak-anak kembar silih berganti sakitnya. Perkara yang sama berlaku seperti tahun-tahun lalu. "Anak puan tak sakit, semua pemeriksaan normal."  Keadaan anak makin teruk.

Sejak Klinik Wan Julia dapat dignose sakit anak dan anak makin sihat, harapan kami melihat anak sihat bersinar kembali. Cuma kos rawatan dan ubat mahal.

Mahal?
Aah mahal tapi sangat berbaloi. Dengan layanan doktor dan staf serta ubat yang berkualiti.

Kami kena berusaha lebih untuk rawatan itu. Moga ada rezeki dari Allah daang melimpah limpah tanpa hentinya.

Aamiin.

Maziana Zainal

Tuesday, 18 July 2017

BAGAIMANA SAYA KELUAR DARI ZON HUTANG & KEJATUHAN

Perkongsian hebat dari wanita hebat : Puan Ernayanee Nur Julaimi

BAGAIMANA SAYA KELUAR DARI ZON HUTANG & KEJATUHAN .. 

Dari hari ke hari nak mengarang khas buat ramai yang pm saya sebelum ni. Maaf baru sempat nak publish kisah ini.

Ramai yang mengikuti kisah saya yg jatuh terduduk ditimpa tangga , malah ditimpa bagunan..Saya banyak cerita zaman kejatuhan & zaman dah berjaya tapi proses saya nak bangkit ramai yg tak tahu dan nak tahu.. Kerana ramai juga sedang mengalami situasi kejatuhan mcm saya dulu 😭... Thanks pm inbox saya.

Semoga kisah ini membantu anda keluar dari hidup yang terlalu sempit... Mungkin ada yg tiada tempat utk bergantung.. Ini cara yang saya lakukan semasa saya jatuh. Dan waktu ni saya memng malu dengan semua orang termasuk keluarga sendiri. Jadi hidup saya stress dibelenggu dengan hutang , takder kawan dan malu ngan mama ayah saudara mara... Sebb saya banyak pinjam duit utk survive dan berniaga...

1) SAYA NEKAD BERUBAH..

Yup, saya nekad tidak mahu menjadi erna yang sama, buat benda yang sama hasil tetap sama.. Saya nekad tidak mahu bergantung pada ayah mama ( pinjam duit mereka ) .. Saya taknak menjadi beban kepada sesiapa.. Saya nak jadi erna yang ceria, yang bersyukur , yang berjaya. walaupun ditimpa pelbagai kesusahan. Memang dari dulu nak berjaya tapi sejak kejatuhan .. Saya banyak diam, menyendiri, stress, bingung, disahkan dalam tekanan ( sintom orang gila kalo tak dirawat ) Mengharap keajaiban ... Tapi semua tak berlaku  kalo saya sendiri tak nekad ...

2) SAYA KELUAR DARI ZON SELESA

Zon selesa, maksudnya dulu kerjaya saya dengan gaya korporat, banyak jumper client. Closed case.. Closed sales.. Gaya memng " biar papa asal bergaya " dulu... Cerita duit kepuk2 tapi sendiri nak makan pun sebenarnyer berkira.. Apatah lgi nak belanjer orang.. Sebb duit memang takder...Yes ni lah saya dulu..

Saya mula keluar dari zon selesa saya, saya mula buat mcm2 kerja .. Tak kisahlah kejer aper.. Asalkan saya dapat duit utk survive..

Antaranya saya jadi cleaner.. Jadi pemandu bas kilang.. Jadi penyanyi dangdut  ( bukan sebb suara sedap ) tapi terpaksa.. Saya tebalkan muka buat kejer apa apa.. Pernah diupah menjadi Pa..  Bekerja 3 bulan di syarikat nodus tapi berhenti.. Kemudian Sikit lagi nak jadi security kat tempat kerja ayah.. Hahaha.. Bayangkan dari berkot tetiber pakai baju uniform security.. Bukan tak boleh.. Tapi waktu tu tak jadi.. Kalo ikutkan hati memng tak kisah dah lah orang ckp aper.. Asalkan saya boleh kejer n dapat rezeki sendiri..

3) SAYA BERHIJRAH DARI SUNWAY KE BANGI   & TUKAR KAWAN

Tak sanggup nak duduk ditempat yang sama , saya berhijrah pindah di rumah flat kat kajang impian.. Lari dari kawan kawan lama dan keadaan dan situasi lama  .. Saya nak mulakan hidup baru tanpa kawan kawan lama. Tak sanggup hari hari mengenangkan nasib dan kisah benda yang sama , menyesal itu dan ini.. Sampai biler?... Topik kejatuhan hari hari.. Seolah2 gelap dah masa depan .. Stress.. Lagipun dah tak mampu menyewa di sunway.

Saya mencari kawan baru yang tak tahu pun kisah silam zaman kegelapan hidup, sebb mereka tak perlu ungkit kisah lama ..

4) TUKAR NO FON.

Terpaksa, bukan sebb nak lari dari bayar hutang.. Tapi hidup bagai nak giler bila hari hari orang minta hutang.. Nak mulakan hidup baru tapi tak mampu sebb fikirkan hutang dan orang yang mengejar..bukan taknak bayar tapi duit takder.. Ader yang doakan kejatuhan.. Dapat masej doa supaya saya jatuh sebb x bayar hutang.. Hari hari menangis.. Kenapa mereka sanggup doakan kejatuhan?!  semakin saya jatuh lagi semakin susah saya nak membayar...

Masa tukar no fon baru tu, saya niat bila saya senang saya nak bayar semua hutang dan bila saya senang jika orang berhutang ngan saya, saya halalkan sejak dier berhutang... Sebb saya tahu bagaimana rasa memberi dan berhutang 😭😭... Niat hanya nak mulakan hidup baru dan taknak terlalu fikirkan hidup yang lama..

5) MULAKAN RUTIN BARU

Saya mula ubah cara saya hidup .. Lepas subuh saya taknak tido lagi, saya bangun dan saya buat senaman aerobik.. Alhamdulillah senaman membantu saya kembali cergas dan hilang dari tekanan.. Dan waktu tu badan saya yang gemuk semakin kurus dan bertenaga.. Hidup lebih bertenaga.. Kemudian saya mulakan kerja-kerja saya sehinggalah jam 12 malam.. Im work hard then before.. Otak pun berfungsi dengan baik...

Tapi sekarang hehe badan kembali membesar..hahaha...sebb otak banyk berfungsi badan banyak duduk rehat tak but aktiviti peluh huhuhahh.. Janga tiru hah .. Nak aerobik lagi lah lepas ni

6) BERBAIK DENGAN FAMILY ..

Yes fokus waktu ni banyak pda family.. Saya tahu mama ayah risau pasal saya.. Tapi setiap kali balik kg saya buat buat gembira dan mcm takder aper2 berlaku.. Saya dah kurang minta duit ngan ayah.. Sebb dah mula wat kejer2 tepi... Dan paling best hidup lebih bermakna dan lebih indah selepas mama merestui perjalann hidup saya yang sebelum ni tidak.. Dan Alhamdulillah saya dapat rasa perbezaan yang ketara hidup diredhai atau tidak diredhai mak ayah mcm mana 😭😭

7) SAYA BERDOA & MERINTIH MENGADU PADA YANG ESA..

Selepas saya nekad, antara rutin harian saya adalah menunggu waktu solat utk meminta dan mengadu 😭😭.. Saya ubah cara saya bergantung harap dari manusia kepada pencipta.. Saya doa dikeluarkan dari hidup yang penuh dosa dan dberikan jalan keluar dari kegelapan.. Saya doa hari hari penuh harap.. Waktu ni saya tak luper utk solat hajat dan solat malam.. Saya minta saya jumpa perniagaan yang boleh mengubah hidup saya supaya saya juga mampu mengubah hidup ramai orang lain ...

JALAN KELUAR...
Akhirnya Allah perkenan kan doa saya, ekonomi mula berubah selepas saya berjumpa dengan kawan lama yang tunjukkan saya lubuk buat duit.. Dan waktu tu saya dah taknak jumper orang lagi sebb malu... Saya mulakan business online.. Terinpirasi dengan kisah IRFAN KHAIRI.. Jutawan internet..

Saya nekad menjadi jutawan internet.. Dan disinilah saya bermula... Berniaga internet... Dari 8 pagi sampai 12 malm dari rumah ... Saya betul2 nak berubah... Dan saya nekad bukan hanya naknbayar hutang tapi nak betul2 berjaya utk bantu ramai lagi orang yang serupa saya.

Kenapa saya tak bekerja?... Sebb saya tak abiskan thesis saya , maka saya adalah orang yang tak abiskan pengajian.. Ader hikmah..

Sebb selepas kami jatuh beramai2.. Ramai kawan2 yang seangkatan mula bekerja di syarikat2 besar.. Mereka bekerja... Dan saya?... Hanya ada sijil spm jer & matrikulasi. Waktu tu Saya menyesal takder sijil..

Tetapi Bila direnungakn semula setiap yang berlaku ada hikmahnyer & akhirnya saya menjadi usahawan sebb usawahan tidak memerlukan semua itu..  Percaturan Allah yang terbaik..

Saya tak naik dengan mudah.. Proses utk saya bangkit ambil masa 4tahun baru saya lepas dari segala hutang dan  hidup betul betul stabil.. Sekarang saya masih meminjam kekayaan Allah utk perbaiki kehidupan orang yang bersama dengan saya..

Alhmdulillah Bila dexandra wujud saya dapat masej hampir setiap hari orang berterima kasih dan ucap kesyukuran.. Walaupun ada juga yang ingin menjatuhkan perniagaan ini, dan berniaga sesuka hati.. Mereka nampak HQ kaya.. Tapi saya tak lalui dalam semalam atau sekelip mata..

Dari pengalaman jatuh bangun selama ini saya belajar bagaimana mensyukuri segala nikmat yang Allag bagi walaupun saya diduga sehingga kini.. Saya bersyukur melalui kegagalan utk saya belajar pada usia muda .

P/s : kepada yang sedang mengalami kejatuhan yakin pda Allah dan kembali balik kepada fitrahnya.. Hanya dier yang dapat menyelamatkan kita..

P/s : Jika ader sedikit duit pegilah umrah dan mengadulah dan memintalah .. Dulu saya tak pergi tapi saya karang 2 muka surat panjang dan berikan doa saya kepada mama yang pergi haji .. Dan saya masih simpan lagi surat tu.. Satu2 doa saya di makbulkan Allah.. Jangan putus asa ya.. ALLAH ader dengan kita .. Cume kita tak pergi kepadanya...

Wednesday, 12 July 2017

Alkisah Rumah Terbuka

Alkisah Rumah Terbuka
puanmazianazainal@gmail.com

Kisahnya kekanda Kak Maz nak buat rumah terbuka buat teman-teman dan sanak saudara, jadi beliau tak mampu nak menyediakan semua juadah yang banyak dan menempah karipap, temosa dan rendang daging sebanyak 5 kilo.

Mampu ke Kak Maz buat seorang diri ni? Tertanya-tanya pada diri sendiri. Suami juga mempersoalkannya juga.

Kak Maz duduk bertenang seketika untuk berfikir dan menyusun strategik apa yang perlu dibuat dahulu. Bila strategi dah ada, Kak Maz mula menulis bahan-bahan yang perlu dibeli.

Masa membeli, Kak Maz bawa buku catatan tadi untuk menulis harga kos setiap barang. Ia bertujuan untuk kita membuat pengiraan kos bagi meletak harga untuk menjual. Tapi dalam kes ni, Kak Maz hanya ambil kos belian sahaja. Kakak sendiri, tak kan nak berkira.

Selesai membeli, maka bermulalah proses menyediakan karipap dahulu. Sesudah siap mengikut kuantiti order, kita buat tempahan kedua pula iaitu temosa.
Rendang daging, Kak Maz buat hari Sabtu. Rumah terbuka hari Ahad.

Tiba hari Ahad, kami bergerak awal ke Shah Alam. Wah! Orang dah mula ada, sepatutnya bermula pukul 3 petamg sampai 11.30 malam.
Kak Maz terus ke dapur untuk menolong menggoreng karipap dan temosa.

Hati ini berdebar-debar menunggu reaksi tetamu yang datng menjamu. Suami Kak Maz pun sama. Tak pernah terniat nak berjual atau mempromosikan produk. Inilah masa kita beramah mesra dengan tetamu.

Rupa-rupanya, bonda serta adinda dan kekanda Kak Maz buat pemasaran. Terkejut bila ada yang memanggil dan bertanya bagaimana untuk menempah. Ada yang nak masa tu juga. Mujur stok kekanda Kak Maz ada. Ingat seorang je mahu, tetapi seorang lagi pun mahu. Kesian kekanda, stok dia tinggal sedikit tetapi tak sanggup menolak permintaan mak sedara.

Bukan setakat masa rumah terbuka sahaja. Hingga hari ini, ada yang menghubungi untuk menempah. Alhamdulillah, sesungguhnya ia nikmat dari Allah SWT.

Semoga Kak Maz terus berjaya. Aamiin Ya Rabbal Alamiin.
Semoga Allah melindungi Kak Maz dari penyakit ain dan qalbu manusia.


Maziana Zainal
Bisnes Sejukbeku (Frozen Food)

Cara Cepat Menyelesaikan Hutang

CARA CEPAT MENYELESAIKAN HUTANG DENGAN SAYYIDUL ISTIGHFAR
puanmazianazainal@gmail.comcom

Titipan dari seorang sahabat untuk sahabat yang lain.

Sebenarnya banyak cara yang dapat kita lakukan untuk cepat menyelesaikan hutang. Hutang duit, hutang yang bertimbun sampai setinggi gunung, Insya Allah selalu ada jalan terbaik dari masalah tersebut.

Hutang sebenarnya merupakan akibat dari perbuatan kita sendiri. Akibat dosa kita. Baik dosa kepada Allah, mahupun dosa kepada manusia. Betul ke betul?. Tak percaya?

Manusia (Nabi Adam) diciptakan oleh Allah SWT dengan jaminan rezeki yang melimpah ruah. Allah memuliakan manusia (Nabi Adam). Allah memuliakan Bani Adam. Segala yang diinginkan manusia, Allah kabulkan saat itu juga. Cuma kerana melakukan dosa, kata Allah 'jangan makan buah khuldi', tetapi manusia (Nabi Adam) melakukannya, maka Allah terus melemparkan manusia ke muka bumi.

Ketika di bumi, apa yang dinginkan manusia tidak semudah ketika di syurga. Lebih susah hidupnya. Di bumi manusia harus berusaha. Untuk makan, manusia harus memanjat pokok, memetik buah, dikupas, baru boleh dimakan.

Lalu, apakah manusia berhenti berbuat dosa? Manusia terus berbuat dosa. Akhirnya tak boleh nak memetik sekarang, harus kena tanam dulu. Tanam benih, tunggu tumbuh sekian bulan sekian tahun,  masak baru kemudian baru boleh dimakan.

Tapi apakah berhenti manusia dosanya? Dosa lagi. Dosa terus. Akhirnya sekarang tidak boleh nak tanam, kena beli pulak. Sehingga manusia harus berusaha untuk mendapatkan duit  untuk membeli keperluannya. Pergi pagi pulang petang. Pergi pagi pulang malam, bahkan ada yang pergi pagi pulang pagi lagi. Banting tulang. Kerja keras untuk mendapatkan duit. Lebih susah hidupnya.

Lalu, apakah dosa manusia berhenti? Dosa lagi. Tak berhenti manusia melakukan dosa. Akhirnya, tak boleh nak beli. Sekarang harus berhutang untuk mencukupi keperluan hidupnya. Beli rumah berhutang. Beli kereta berhutang.Beli sofa berhutang. Beli TV berhutang. Lebih susah hidupnya.

Jadinya, apakah manusia berhenti melakukan dosa? Tak! Dosa lagi, dosa lagi. Sehingga apa? Untuk mencukupi keperluan hidupnya, manusia harus gali lobang tutup lobang. Dan lebih parahnya, kalau terus menerus melakukan dosa, akhirnya hutangnya semakin menggunung. Hidupnya penuh dengan kesusahan. Hidupnya penuh dengan hutang. Sampai bila manusia berhenti dengan kesusahan? Saya tak boleh nak  jawab.

Sampai di sini, kita boleh tahu, apa penyebab kita hidup susah? Apa penyebab hidup kita banyak masalah? Apa penyebab kita banyak hutang? Mungkin salah satunya kerana DOSA.

Memang, kita sebagai manusia tidak lari dari melakukan salah dan khilaf. Tapi, apakah kita ada cara untuk menebus kesalahan dan kekhilafan kita? Sudah tentu! Banyak-banyaklah ber istighfar. Banyak-banyaklah minta ampun. Banyak-banyaklah bertaubat. Insya Allah, Allah akan berikan pengampunan dan jalan keluar. Hutang akan selesai.

Masya’Allah.... Berikut ini adalah doa Sayyidul Istighfar. Doa yang Insya’Allah boleh menghapus segala kesalahan dan dosa kita. Bacalah setiap hari. Bacalah setiap malam, terutama setelah solat tahajjud. Bacalah banyak-banyak. Sekurang-kurangnya 11 kali.



Semoga bermanfaat buat Shabat Syurga :)


Maziana Zainal
Bisnes Sejukbeku (Frozen Food)

Saturday, 8 July 2017

18 TIPS UNTUK REZEKI MENCURAH CURAH

18 TIPS UNTUK REZEKI MENCURAH CURAH 
Perkongsian dari sahabat facebook Kak Maz.
puanmazianazainal@gmail.com


saya bagi tips bagaimana rezeki Allah berikan pada saya mencurah curah. Allah bantu setiap masa.

tak hebat pun saya kalau Allah tak bantu saya.

1. selama ni doa siang malam nak rezeki bayar hutang jadi setiap kali dapat jualan. bayar hutang dulu. sedekahkan 20 al fatihah pd mak ayah masih hidup atau sudah meninggal

2. pagi2 lepas subuh amalkan 1000 istighfar mohon Allah ampunkan kita. setiap kali sebut astaghfirullah halazim.. ampunkan aku Ya Allah. minta ampun betul2 pagi2

3. lepas tu baru dhuha. bila dhuha saya tak doa nak rezeki. masa lepas doa saya buat kesyukuran. bgtau ya Allah tima kasih bangun lagi pagi ni utk mohon ampun. ya Allah tima kasih ada suami yang baik.

senaraikan semua nikmat Allah bagi sebanyak nya. menitik air mata bila senaraikan. Allah malu dah nak minta lagi banyak

jaga aurat..labuhkan baju, tudung dan stokin.

istighfar, dhuha dan syukur tu pun dah membuka sebanyak nya rezeki.

nak tips lagi ke?

4. saya biasanya buka enfon selepas jam 10 pg selepas saya siap 3 di atas.

sepanjang bekerja banyakkan zikir hasbunallahuwanikmal wakil - cukup Allah bagi ku aku serah pada mu ya Allah semua urusan ku.

5. saya berhenti rehat 10 min sebelum zuhur. habiskan 1 surah pendek al waqiah sambil tunggu zuhur.

selepas solat amalkan
33 kali alhamdulillah
33 kali subhanallah
33 kali allahuakbar
33 kali innahaza larizkuna malahuminnafad

sambung keje.

stop 10 min sebelum asar utk baca al mulk dan asar awal waktu.

bila saya amalkan ni masa saya sangaaaaat panjang. banyak benda boleh buat.

dahulukan akhirat dari kesibukan dunia.

nak lagi tips?

6. lebihkan masa bersama kuarga selepas asar sehingga maghrib jemaah sama2 sehingga lah isyak berjemaah

tak dapat di masjid. amalkn di rumah.

7. setiap hari amalkan sedekah walau pun singgit. masa saya susah hutanh banyak..saya buat air sirap..buh dalam botol banyak2 dan sedekah pada orang sapu2 sampah. tu je saya mampu masa tu.

8. antara hutang dengan sedekah, utamakan hutang dahulu. tak mampu sedekah wang, sedekah tenaga.. sedekah ilmu.

9. saya tak mampu sedekah wang. saya ajar orang lain menjual percuma. saya nak sedekah ilmu sahaja.

nak lagi ke tips? takut bosan je hehehe

10. sebelum tido amalkan 1000 istighfar mohon ampun apa kita dh buat seharian.

11. solat taubat sebelum tido. biasanya saya tido awal jam 10 mlm bangun balik jam 11 mlm sehinggalah jam 3 pagi

atau saya tido jam 12 mlm bangun jam 4 pagi

12. masa ni jam 4 pagi awak tahajud minta lah dengan tepat. doa betul2 minta merayu betul2. lau nak habiskan hutang sebut hutang tu berapa. bila nak bayar.

13. sebelum tido minta maaf ngan suami. jaga betul2 hubungan suami isteri. lebihkan akhirat..lebihkan suami daripada bisnes.

ada lagi ni nak lagi ke? hihi

14. paling susah rezeki nak masuk adalah bila laki bini duk bergaduh mengungkit.. duk baik2.. saling terima kurang lebih masing2. kita semua tak sempurna.

15. redha apa yang Allah bagi pasti ada hikmah ada kebaikan untuk kita belajar lebih kuat.

16. mula belajar. rendahkan ego. lau orang tu berjaya.pegi jumpa dia belajar. hormat guru kita.

saya ngan armar masih bekerjasama walaupun sudah 7 tahun.. sebab saya anggap armar guru saya. time saya susah dia banyak bantu saya. time saya ada ilmu, bantu pula team armar yang lain.

17. sentiasa lah merendah diri. ketika dipuji segera kembalikan pada Yang Kuasa. bisik pada diri. kau hanya meminjam.

18. jaga orang tua. berkhidmat masa mereka masih ada. saya rasa ini juga limpahan Allah bagi kerana dulu saya berhenti keje untuk jaga arwah mak sediri.kuar masuk wad dengan dia sehingga lah mandian terakhir di pangkuan saya...



Maziana Zainal

Panduan Untuk Hidup Yang Lebih Baik

Panduan Untuk Hidup Yang Lebih Baik
Perkongsian dari sahabat facebook.
puanmazianazainal@gmail.com

En Ahmad Zamri 47 tahun, seorang Pensyarah Sains Komputer dari Malaysia Dia meninggal dunia disebabkan oleh kanser pankreas pada 2008, tetapi dia menulis buku "The Last Lecture" pada 2007. Suatu legasi yang dia tinggalkan.

Dalam suratnya kepada isteri dan anak-anaknya, Didi Lokman, dan Cici dia menulis satu panduan yang sangat baik, "Panduan Untuk Hidup Yang Lebih Baik" untuk isteri dan anak-anaknya.

Bagaimana untuk memperbaiki hidup anda.

1. Jangan bandingkan hidup anda dengan orang lain. Anda mungkin tidak tahu bagaimana perjalanan hidup mereka.

2. Jangan mempunyai pemikiran negatif terhadap benda yang kamu tidak boleh kawal. Sebaliknya, tumpukan tenaga anda terhadap benda yang positif yang anda miliki pada masa ini.

3. Jangan terlebih buat apa yang anda mampu. Cukuplah setakat yang anda mampu.

4. Jangan terlalu serius terhadap diri anda. Tiada siapa yang berbuat demikian.

5. Jangan bazirkan tenaga anda terhadap gossip.

6. Berfikir lebih jauh bila anda masih terjaga.

7. Iri hati adalah sia-sia. Kamu sudah mempunyai semua yang kamu perlukan.

8. Lupakan perkara yang sudah lepas. Jangan ungkit kesilapan pasangan anda di masa lampau. Ianya akan menghancurkan kegembiraan anda di masa kini.

9. Hidup ini terlalu singkat untuk membenci sesiapa. Hindarkan daripada membenci sesiapa.

10. Berdamailah dengan masa lalu kamu supaya ia tidak akan merosakkan masa sekarang kamu.

11. Tiada siapa yang mengawal kegembiraan kamu selain dari kamu sendiri.

12. Ketahuilah bahawa hidup ini ialah seperti sekolah dan kamu di sini untuk belajar. Masalah ialah salah satu dari kurikulum yang akan muncul dan pergi seperti kelas algebra, tetapi pengajarannya akan kamu pegang seumur hidup kamu.

13. Senyum dan tertawa selalu.

14. Kamu tidak perlu menang setiap pertengkaran. Setuju untuk tidak setuju.

15. Hubungi keluarga kamu selalu.

16. Beri sesuatu yang baik untuk orang lain setiap hari.

17. Maafkan orang lain.

18. Luangkan masa untuk orang yang berumur 70 tahun ke atas dan 6 tahun ke bawah.

19. Pandangan orang lain terhadap kamu bukan urusan kamu.

21. Pekerjaan kamu tidak akan menjaga kamu bila kamu sakit tetapi keluarga kamu akan menjaga kamu. Selalu berhubung.

22. Dahulukan Tuhan dalam segala yang kamu fikir, katakan dan buat.

23. Tuhan itu penyembuhan.

24. Buat perkara yang betul.

25. Bagaimana baik atau buruk pun situasi sekarang, ia akan berubah.

26. Bagaimanapun yang kamu rasa, bangun, salin pakaian dan pergi.

27. Yang terbaik akan datang kemudian.

28. Buang apa yang tidak berguna atau yang tidak menggembirakan.

29. Bila kamu terjaga di waktu pagi, bersyukur kepada Tuhan.

30. Kalau kamu kenal Tuhan kamu akan gembira selalu. Jadi, bergembiralah selalu.

31.Solat akhir di akhir malam kerena akan menyehatkan badan dan akal

32.Baca AlQuran kerana akan menghilang kerunsingan

33. Bagi makan pada orng lain kerena umur anda akan berkat

34.Solat berjemaah kerana ia akan mengaktifkan sel sel otak

35.Sedekah rm1 setiap kali lepas solat subuh kerana dikira orng yang pemurah

36. Berjalan ke masjid lebih baik dari berjalan ke pasar malam

37. Makan apabila lapar sahaja anda akan sihat

38.Jangan ada ego dan sombong walaupun sebesar sawi kerana ia sifat yg ada pada saitan

39.Jangan mengharap pada manusia kerana anda akan jauh dari Tuhan

40.Bersabar kerana ia akan menjadikan anda hebat

41.Jangan jadi hamba dunia @ duit kerana anda akan ditipu atau anda akan jadi penipu

42.Cium lah ibu mu kerana ia akan melapangkan rezeki anda

43.Bersahabatlah dengan alim ulamak kerana anda akan jadi alim

44.Gunakan akal anda walau sesaat setiap hari fikirkan nasib anda selepas mati

45.Suruh orang buat baik kerana akan ubah hati anda jadi baik

46.Ingat akan mati setiap kerana ia akan menghalang anda dari buat dosa

47.Jangan ada dengki dan iri hati kerana anda jadi manusia miskin akhirat

48.Kalau anda tidak mampu buat baik jangan menyusahkan orng lain

49.Jangan putus asa buat baik

50.Bersangka baik pada diri dan orang lain pasti anda akan disayangi

Apabila kamu mengamalkan kesemua di atas, kongsikanlah pengetahuan ini dengan orang yang kamu sayangi, orang di sekolah kamu, orang yang kamu selalu bermain bersama, orang yang kamu kerja bersama, dan orang yang tinggal bersama kamu. Bukan sahaja ianya akan memperbaiki hidup anda, tetapi juga orang di sekeliling anda.

Sangat baik untuk dikongsikan bersama.


Maziana Zainal
Bisnes Sejukbeku (Frozen Food)

Wednesday, 5 July 2017

Rezeki Milik Allah

Rezeki Milik Allah
puanmazianazainal@gmail.com


Sesungguhnya rezeki itu milik Allah. Dalam kita hampir berputus asa, DIA hadir dengan rezekiNYA. Rezeki yang kita sendiri tidak menduganya.

Tipulah jika Kak Maz tak tersentap setiap kali jualan merundum apatahlagi bila jualan zero sebulan. Resah gelisah dan tak keruan jadinya. Duit modal hampir menipis. Allahuakbar.

Kadang jadi manusia ni, kita alfa. Meminta lebih dari berusaha. Majikan mana yang suka kan? Kita jadi bos, pasti akan benggang. Tetapi bila kita bermajikan dengan Allah, ia sangat berbeza.

Ada sesetengah sifu bisnes berkata, usaha 20% manakala menjemput rezeki 80%.
Macam mana menjemput rezeki? Tak sama ke dengan mencari rezeki?
Haa, dengan perkataan pun kita tahu beza. Menjemput dengan mencari.

Asbab dari kita menjemput, kita tidak mudah kecewa malah rezeki datang dengan pelbagai pakej.
Macam mana menjemput rezeki? Nanti Kak Maz kongsikan bersama anda yea.

Alkisah Kak Maz di Ramadhan yang lalu, tempahan masuk saban minggu sehinggalah Kak Maz jatuh sakit. Sipi-sipi nak raya baru sihat.

Yang tertangguh itu, bersambung di Syawal ini. Alhamdulillah.
Kejayaan bukan datang serta merta tau. Allah Pemilik Rezeki dan Allah Pemegang Hati pelanggan kita.

In shaa Allah, yakinlah. Kita manusia selalu goyah bila diuji, kembalikan cepat keyakinan pada Allah. Maka rezeki akan menyusul bersamanya.

Ingat kata ustaz,
Rezeki tak pernah salah alamat
Rezeki tak pernah salah tuan
Rezeki datang tepat pada waktunya, samaada cepat atau lambat


Maziana Zainal
Bisnes Sejukbeku (Frozen Food)

Monday, 5 June 2017

Balik Kampung

Balik Kampung
puanmazianazainal@gmail.com


Alhamdulillah, gembiranya dapat balik kampung berpuasa bersama keramat hidup Kak Maz. Setelah sekian lama tidak berpuasa, berbuka, bersahur dan berterawih bersama mereka. Terpancar sinar di wajah mereka.

Benarlah kata Allah; bila kita mengembirakan hati orang tua kita, ganjaran dari Allah akan menyusul bersamanya. Dalam bercuti, rezeki Kak Maz masuk. Tempahan karipap sejukbeku bertambah, begitu juga temosa sejukbeku.

Yang paling membahagiakan Kak Maz bilamana para pelanggan sanggup menunggu sehingga Kak Maz pulang ke Ampang.

Sepanjang bercuti, Kak Maz memang guna sepenuhnya peluang yang ada. Kebetulan keluarga adik-adik dan abang-abang pun balik, seronok tau. Riuhnya rumah ayah sehingga lewat malam. Saat yang dirindui beberapa tahun lalu.

Lepas terawih, anak-anak buah yang kecil comel berlari-lari ke pagar menanti kami pulang.
" Andak! Cepatlah. Jom kita main mercun pop pop." Haha, itu yang mereka nantikan. Berebut-rebut nak bermain. Semuanya 10 orang. Satu taman perumahan ayah bergema dengan teriakkan mereka.
"Andak! Dah habis. Nak lagi. Nak lagi."

Hampir seminggu Kak Maz bercuti di sana tetapi tanpa suami, itulah pengorbanan yang perlu kami lakukan. Mujur anak-anak tak merengek rindukan ayahnya, hanya sekadar bertanya bila ayah akan balik.

Hari ini Kak Maz nak balik Ampang. Wajah mak ayah mulai suram walaupun masih ada anak dan cucu lain yang tinggal. Belum lagi bergerak pulang, soalan ini dah diutarakan oleh mereka "Bila lagi nak balik?". Inilah soalan keramat yang tak mampu Kak Maz jawab, sekadar In shaa Allah dan senyuman.


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Perjalana pulang mengambil masa 3 hingga 4 jam. Dalam keadaan yang sedang berpuasa dan cuaca yang terik, cukup hebat untuk Kak Maz tempuhi. Berhenti seketika untuk lena walaupun selelap keran pandangan mulai melayang-layang.

Alhamdulillah, akhirnya kami selamat tiba. 
Setiba di Ampang, Kak Maz terus membeli bahan-bahan untuk membuat karipap dan temosa. Tak sangka Kak Maz dari tempahan sebanyak 20 bekas, kini mencecah 50 bekas. Sadolah tangan Kak Maz.

Tanpa rehat yang panjang, Kak Maz terus menyediakan bahan untuk membuat inti. 
Seusai selesai, Kak Maz dan suami keluar ke bazar untuk membeli lauk untuk berbuka. Suami sangat memahami. Dia tahu Kak Maz penat memandu dan kini nak memenuhi tempahan pelanggan. Ya Allah, nikmatMU yang terindah. Alhamdulillah.




Maziana Zainal
Bisnes Sejukbeku (Frozen Food)


Thursday, 1 June 2017

Suamiku

Suamiku
puanmazianazainal@gmail.com

Perjalanan hidup suamiku berubah sejak 5 tahun lalu. Bukan sahaja rutin harian malah sikapnya juga berubah.

Awalnya amat sukar untuk difahami tetapi dengan pertolongan Allah, alhamdulillah. Rata-rata pesakit yang menghidap penyakit kronik, sikapnya berubah secara total. Kalau tak kuat dan tak tahan, mahu sahaja berlaku perceraian. Dan kebanyakkan kajian, ramai pasangan bercerai. Mujur telah aku ketahui seawal dia disahkan sakit. Berkongsi rasa dan perasaan dengan waris pesakit.

Saban hari suami berkorban untuk merawat sakitnya demi meneruskan hidup bersama kami. Selang sehari, lengannya akan dicucuk 2 batang jarum yang besar. Selama 4 jam duduk menjalani proses mencuci darah. Darah yang dipenuhi toksin yang berbahaya. Setiap hari kena mengawal kuantiti air, bimbang ia memenuhi paru-parunya. Bila ini berlaku, badan dia akan kebiruan dan perlu dengan kadar segera ke hospital. Bahagian dada belakang akan ditebuk untuk mengeluarkan air. Kebiasaan mereka akan dimasukkan ke icu.
Mujur suamiku belum sampai ke tahap itu. Alhamdulillah.

Ujian Ramadhan buatnya.
Tahun pertama dia berpuasa sebagai pesakit amatlah mencabar. Namun dibulatkan nekad untuk menunaikannya. Aku menyokongnya walaupun aku amat takut sesuatu berlaku.
Selepas dialisis, dia mengajakku ke bazar Ramadhan. Aku turuti kerana aku tahu seleranya mungkin berbeda. Sewaktu jalan-jalan, dia merangkul lenganku dengan kuat. Aku lihat tubuhnya lemah. " Abang, kenapa ni?". Sambil tundukkan kepala dan bersandar pada tubuhku, dia berkata " Sayang, abang rasa gelap mata." Allahuakbar, mahu sahaja aku menjerit memohon bantuan tetapi dihalang olehnya.

" Sayang, pimpin abang ke kereta. Abang tak nampak jalan." Aku jadi cemas dan airmata bertahan dari melimpah. Dalam hati berbisik; Ya Allah, bantulah aku. Kudratku pada zahirnya memang tidak mampu membimbing suamiku, aku bertubuh kecil dan suami berbadan besar. Mungkin dia dapat merasa resah dihati ini, dia berkata " Sayang, jangan risau. Abang ok cuma mungkin lepas cuci darah tadi, air habis disedut mesin. Kita jalan perlahan ye."

" Abang, bukalah. Saya bimbang abang pengsan, saya mengelabah nanti".
" Takpe sayang, sikit je lagi dah nak berbuka. Sayanglah."

Selama seminggu berlaku dan atas nasihat jururawat di pusat dialisis, suami tak disarankan berpuasa pada hari cuci darah. Akhirnya dia akur.
Tetapi setelah diasuhnya sedikit demi sedikit, dia dapat tempuhinya dengan baik.

Tahun ini adalah tahun ke 5 suamiku berpuasa dalam status pesakit buah pinggang. Alhamdulillah, dia mampu bertahan. Walaupun begitu, aku tetap memantau kerana bimbang tiba-tiba dia pengsan kerana kurang gula dalam darah. Tahun lepas dia disahkan ada diabetes.

Berubah sikap, baran tanpa disedari.
Kalau orang tak tahu, disangkanya kami sedang bergaduh atau aku sedang dimarahi suami.
Suamiku ada masanya kurang mendengar. Bukan setakat suara orang berbual dengannya, malah suara dia sendiri dia kurang mendengar. Sebab itu ada masa dia berbual denganku menggunakan nada yang tinggi, orang sekeliling memerhati dan bersangka kami sedang bergaduh.

Bila moodku baik, aku akan tukar balas bualan suami kepada lawak. Tetapi ada saat badan dan minda penat. Aku akan bagi signal untuk beredar dari situ bilamana kumelihat sekeliling sedang memerhati.

Aku harus menjaga maruah suamiku walaupun orang lihat maruahku yang dicarik.
Mereka terus menghukum tanpa melihat keseluruhan. Cuma ada sesetengah manusia akan bertanya tatkala melihat kesan bengkak dan parut dilengan suamiku,
" Abang/adik sakit buah pinggang ke? Buat dialisis?. Sabarlah, ujian Allah."
Terus suamiku menggangguk dan tersenyum. Dan mereka juga tersenyum tanda faham.

Aku disapa juga dengan kata-kata, " Kita kena banyak bersabar". Mungkin dia juga mempunyai waris yang berpenyakit sebegitu.

Aku bertuah kerana suamiku adalah insan yang senang diajak berbual. Tida mudah melenting tatkala aku menegur sikapnya.
Bayangkan dengan sakit sebegitu, anak-anak pula sangat agresif dan aktif. Memang kadangkala menaikkan darah. Dan alhamdulillah, anak-anak ada masanya sangat membantu.

Ya Allah, berkati dan rahmatilah kami sekeluarga. Berikan kami rezeki melimpah ruah tanpa putusnya. Jadikan rezeki kami dimana kami berada.
Aamiin Ya Rabbal Alamiin.


Abang,
Akan Ziana genggam janji Ziana pada Allah saat Ziana memohon agar abang dipanjangkan usia.
Akan Ziana tunaikan janji akan bersama abang hingga ke nafas terakhir kita
Akan Ziana pegang akur janji hati ini agar menerima dengan redha apa jua yang berlaku samada perubahan sikap dan kekurangan abang.

Moga Allah selalu bersama Ziana, abang dan anak-anak. Demi keluarga kita ini.


Maziana Zainal

Friday, 26 May 2017

Ramadhan Al Mubarak

Ramadhan Al Mubarak

In shaa Allah besok Ramadhan akan datang memberi salam. Seluruh umat Islam akan berpuasa selama sebulan.

Bulan untuk beribadat, memperbanyakkan amal ibadah dan kebaikkan. Nampak mudah kan? Walaupun syaitan diikat. Dugaan tetap ada. Godaan juga hebat.
Mengapa?
Untuk mendapat sesuatu ganjaran, haruslah diuji. Macam bertanding untuk dapat hadiah.
Bulan ni Allah memperlimpahkan pahalaNYA, barakahNYA pada umat yang hebat menangkis segala ujian, cabaran dan godaan.

Anak-anak Kak Maz dah diajar berpuasa sejak berumur 5 tahun. Cuma ia tidaklah sempurna macam orang dewasa. Macam kita dulu-dulu.

Tengok tahap cuaca juga, kalau panas yang agak terik Kak Maz akan longgarkan syarat demi kesihatan mereka. Alhamdulillah, kali ni puasa hadir seiring dengan cuti sekolah. Seronok kan.

Hajat dan janji pada orang tua untuk puasa bersama terpaksa Kak Maz tangguh. Bukan nak jadi munafik tetapi terpaksa kerana jadual dialisis suami dan kos rawatan anak. Alhamdulillah, makayah faham. Moga restu, redha dan doa mereka Kak Maz ada rezeki lebih. Jom aamiinkan doa Kak Maz.

Ya Allah Limpahi Kami Rezeki Yang Melimpah Ruah Dan Tak Putus- Putus. Agar Kami Dapat Memanfaatkannya Ke Jalan Yang Engkau Redhai.

Aamiin Ya Rabbal Alaamiin.


SALAM RAMADHAN SEMUA, SEMOGA KITA MENDAPAT KEBERKATAN DARI ALLAH SWT.
BERBANYAKKAM AMAL IBADAH, KEBAIKKAN DAN BERSEDEKAH.😍

Maziana Zainal

Wednesday, 24 May 2017

Maziana Frozen

Maziana Frozen
puanmazianazainal@gmail.com


Macam mana Kak Maz terjebak dengan bisnes sejukbeku (frozen Food)? Nak tahu ke?
Ia bermula kerana desakkan anak tekak Kak Maz. Boleh macam tu yea?

Kak Maz orang Pantai Timur, dah terbiasa masakkan orang sana yang cukup sempurna tentang rasa. Mereka menjual makanan, seumpama mereka sendiri nak makan sedap.

Rata-rata di kota ini, mereka menjual asal ada je. Kalau ada yang benar-benar sedap, cepat habis dan jauh dari kediaman. Faham je lah hidup di kota ni, sentiasa sesak.

Bila nak makan, kenalah buat sendiri. Bermula dengan sekilo tepung, Kak Maz boleh dapat 50 hingga 70 biji. Banyak kan? Masak 20 biji setiap kali menggoreng, maka yang berbaki Kak Maz simpan dalam peti. Kalau nak makan dah tak susah, tinggal menggoreng je.

Pernah suatu hari, tetamu datang. Kami menggorenglah karipap tu. Mereka kata sedap dan bertanya kat mana kami membelinya. Kebetulan masih ada yang berbaki, kami berikan. Lalu anak bertanya, " Ibu jual pada mereka ke?". "Ibu bagi sahaja, kenapa?". "Apakata ibu jual, boleh dapat jual, karipapibu sedap".

Atas perbincangan dengan suami, dia bersetuju keluarkan modal. Bukan setakat karipap, kuih lain juga kami buat frozen. 
Antaranya yang pernah Kak Maz buat:
1. roti sosej
2. keria
3. rendang kasturi (kuih kacang hijau)
4. kek batik

Tapi sekarang, Kak Maz fokus pada karipap dulu. Kerana semua kerja itu, Kak Maz buat seorang diri dan ia mengambil masa yang panjang.

In shaa Allah, pertambahan stok dan kualiti akan dipertingkatkan lagi. Selagi kudrat empat kerat ini ada, Kak Maz teruskan demi keluarga.

Dulu impian hidup sederhana kerana takut bila kaya, jadi bongkak. Tetapi sekarang, wajib kaya kerana sara hidup amat mencabar. Ingin berikan keselesaan rawatan untuk keluarga dan mak ayah Kak Maz. Kak Maz terkesan dek sistem rawatan kerajaan yang agak lambat untuk mengesan sakit anak Kak Maz.

Bila pergi yang berkualiti, kosnya agak tinggi. Walaupun begitu, ia sangat berbaloi. Akhirnya kami menemui panyakit yang anak hidapi.

Doakan Kak Maz terus berjaya, kaya dan berjasa. Aamiin.


Maziana Zainal

Karipap Sardin Frozen

Karipap Sardin Frozen
puanmazianazainal@gmail.com


Wah, bertambah satu lagi perisa karipap Kak Maz iaitu Karipap Sardin Frozen. Minggu lepas Kak Maz hadir satu bualbicara perniagaan. Kak Maz menaja makanan untuk tetamu yang hadir dengan Karipap Kentang dan Karipap Sardin. Alhamdulillah, rata-rata mengatakan ianya sedap. Dan dari pemantauan Kak Maz, semua tetamu makan sampai habis tanpa ada yang menggeleng.

Nikmat Allah kan?
Seusai habis bualbicara, ada beberapa tetamu yang Kak Maz jumpa dan bertanya pasal karipap tadi. Mereka memuji sedap. Dan ada pula yang bertemu Kak Maz menyatakan keenakkannya.

Karipap Sardin ni adalah eksperimen Kak Maz, resepi baru. Kak Maz gabungkan semua resepi-resepi yang ada dalam google.

Sekarang keyakinan Kak Maz mulai meningkat. Pertambahan stok akan dibuat atas permintaan mereka yang ingin menyajikannya di bulan Ramadhan. Minggu lepas, sahabat Kak Maz dah borong Karipap Kentang Frozen, 10 bekas.


Karipap Sardin Frozen, rupanya macam karipap biasa cuma ada label untuk membezakannya. Nikmatinya bersama keluarga tersayang.


Maziana Zainal
Bisnes SejukBeku (Frozen Food)

Saturday, 20 May 2017

Pulun

Pulun


Masya Allah, sampai pukul 1 pagi Kak Maz mengembala Karipap Frozen. Kak Maz lakukannya seorang diri dari memasak inti kentang dan sardin, mengguli tepung, mengelim, memasak dan membungkus. Wow! Macam tak percaya je kan?

Ada yang bertanya, " Kak Maz uli guna mesin ke?". Maaf, Kak Maz tak pandai guna mesin. Semuanya Kak Maz lakukan secara manual. Tanpa pembantu.

Pernah Kak Maz uli serentak 3 kilo tepung. Tapi lepas tu, suami Kak Maz bagi amaran keras hahaha. Dia cakap buat biar 1 kilo dan 1 kilo berikutnya supaya kalau bancuhan tak menjadi, ia tak rugi banyak bahan.

Tapi pemikiran kita," Alaa, buat sikit-sikit lambat nak siapkan bilangan tempahan". 
Suami tu nasihat supaya tahap keletihan itu tak maksimum. Bila maksimum, peringkat seterusnya akan tertunda. Faktor usia juga, dulu gagah boleh buat sekali banyak tapi sekarang banyak hormon yang dah berkurangan.

Alhamdulillah, Kak Maz sempat menyiapkan tempahan Karipap Frozen dan Batik Choc. 
Percaya tak, tahap letih kita berbayar saat pelanggan berpuashati dengan produk kita?
Itulah nikmat dan hadiah terindah buat Kak Maz.


Sekarang dah malam. Kita sambung nanti yea. Besok Kak Maz nak hadir ke majlis ilmu. Nak serap semua ilmu yang bermanfaat untuk Kak Maz aplikasikan dalam bisnes ini.

Terima kasih sudi membaca blog Kak Maz. Sayang korang.


Maziana Zainal

Thursday, 18 May 2017

Saat Allah Menyapa

Saat Allah Menyapa
puanmazianazainal@gmail.com

Siapa pernah dengar cerita disebalik penghijrahan Neelofa?
Dia buka terjemahan Al Quran, Allah menjawap persoalan hatinya.
Percaya tak?

Fasa Kak Maz down, Kak Maz pi dengar "talk". Sekian lama anak buah pujuk, baru ni Kak Maz follow. Speaker adalah insan-insan yang hebat dalam bisnes tau. Tak sombong langsung.

Perancangan Allah tak siapa yang tahu.
Ada seorang insan ni memberikan buku terjemahan Al Quran.
Kak Maz buka dan baca secara random, tiba-tiba ada satu surah yang betul menyentap kalbu Kak Maz.

Surah Al Anaam, ayat ke 3 yang bermaksud:
" Dan Dialah Allah dilangit dan dibumi; Ia mengetahui apa yang kamu rahsiakan dan kamu lahirkan, dan Ia juga mengetahui apa yang kamu usahakan. "

Terus teringat cerita Neelofa. Allahuakbar, indahnya perancanganMU.
Percaya sebelum berjaya.
Pegang akhirat, dunia akan datang dengan sendirinya.
Fahami dan hayati Al Quran. Inilah guru kita.

Ini antara perkongsian dr mereka. Semoga Allah memberkati mereka.



Maziana Zainal

Tuesday, 16 May 2017

Kek Batik Tanpa Telur

Kek Batik Tanpa Telur

Cubaan Kak Maz memperkenalkan kek batik dengan nama "Batik Choc" berjalan lancar.
Rata-rata menyatakan kegembiraan dapat menikmatinya. Menjadi bualan selepas majlis bual bicara bisnes.

Allahuakbar. Alhamdulillah. Ini pun atas cadagan anak buah Kak Maz juga kerana dia pengemar tegar Batik Choc Kak Maz.

Ada telur ke?
Oo, Batik Choc tiada telur. Siapa yang alergik telur, boleh nikmati Batik Choc Kak Maz.

In shaa Allah, akan dikomersilkan dalam pelbagai rasa. Doakan Kak Maz yea.
Sempena Hari Guru, Selamat Hari Guru untuk semua guru di seluruh dunia.

Kak Maz belanja gambar yea.




Maziana Zainal
Bisnes Sejukbeku (Frozen Food)

Saturday, 13 May 2017

Diagnos Hypotyroid

Diagnos Hypotyroid

Apa itu hypotyroid? Kekurangan hormon tiroid. Itu je yang saya faham.
Belom habis saya mengkaji tentang penyakit ini. Semakin saya mengkaji, semakin hati ini gundah gelana.

Sikembar selama ini sihat walafiat walaupun lahir tak matang. Mereka sihat, gebu dan aktif. Cuma sejak menjejak kaki ke alam persekolahan dan sering dibuli, mereka sering sakit.

Awalnya kami ingat mereka takut untuk ke sekolah. Seminggu tak perlu penuh ke sekolah. Kami sebagai ibu bapa mahukan yang terbaik untuk anak-anak. Mereka sering dimarahi kerana pelbagai alasan sakit.

Khilaf kami atau khilaf pihak perubatan? Kami mendapatkan rawatan anak kami ke klinik dan hospital setiap kali sakit. Keputusan doktor ianya tak serius, demam biasa ataupun tonsil bengkak dan berlaku sedikit jangkitan. 

Ubat diberikan, habis dimakan tetapi sakit tidak juga kurang. Perubatan Islam juga kami dapatkan, hasilnya anak masih tak juga sihat sepenuhnya.

Ya Allah, hati ibu mana yang tak rabak melihat anak menahan dan merintih sakit. Adakah lakonan anak-anak tak ke sekolah?
Itulah yang cuma doktor cakapkan pada kami, berkemungkinan dia takut nak ke sekolah. 

Dalam ertikata lain psiko.
Percaya kata yang arif tentang kesihatan, kami sering mendesak anak ke sekolah.

Sehingga satu ketika kami mengunjung Klinik Wan Julia. Doktor diagnos anak saya mungkin mengidap hypotiroid. Berdasarkan kajian beliau dalam perubatan dan pemerhatiannya terhadap fizikal dan sakit anak.

Pulang dari klinik, saya mengkaji serba sedikit tentang penyakit itu. Ya Allah, semua simptom itu ada pada anak. Dan selama ini sakitnya, adalah simptom penyakit itu.

Ya Allah berdosanya saya pada anak. Ya Allah, ampuni hamba yang lalai. Ya Allah, berikan anak ini penawar yang serasi dan sembuhkanlah kembar saya ini.

Besok kami akan memulakan rawatan pertama di sana. Ujian darah akan dibuat. Dek kerana kewangan tak mengizinkan, kami buat seorang demi seorang. 
Alhamdulillah, mujur abang dan adik saya bantu.

Doakan segala ikhtiar saya diberkati Allah. Rezeki saya juga dilimpahi Allah tanpa putusnya.
Aamin Ya Rabbal Alamin.


Maziana Zainal

Saturday, 6 May 2017

Jatuh Sakit Lagi

Jatuh Sakit Lagi

Allahuakbar, tak tahu nak cerita bagaimana? Anak jatuh sakit lagi. Pergi klinik, pergi hospital.
"Puan, anak puan tak demam dan tak ada sakit apa-apa."
"Tapi doktor, anak saya mengadu kesejukkan dan sengal sendi."
"Dah berapa lama?"
"Ooo, dah 2 minggu. Seminggu pertama, saya ingatkan dia psiko tak nak ke sekolah tetapi sejak semalam dia mengadu seluruh sendi dia sakit."
"Oklah, kita ambil ujian darah."

Setelah 2 jam. 
"Puan, semua ok. Saya tak pernah dapat kes macam ni."
"Boleh buat surat saya rujuk pakar kanak-kanak?"
"Atas kes apa puan nak rujuk pakar?"

Inilah sering terjadi. Bila kita mohon rujuk pakar, tak boleh. 
Kalau lah akak kaya, hospital swasta tentu jadi pilihan. Pemeriksaan secara terperinci akan mereka lakukan.

Sekarang, kena lah ulang alik ke klinik dan hospital selalu. Jumpa ustaz. Selagi ada ikhtiar, ikhtiarlah kita.

Semoga Along, anak ibu sihat kembali. 
Dia dah trauma ke hospital sebab doktor cucuk banyak tempat kiri dan kanan tangan untuk ambil darah, darah tak nak keluar. Jarum dicucuk dan digoyang sana sini dalam lengan.
Allahuakbar.

Sebab itu mentor bisnes selalu cakap, kita mesti kaya. 
Baru kini saya faham. Kaya bukan untuk bermewah dengan banglo, kereta mewah, emas dan barangan berjenama tetapi kaya untuk kita berbakti bila sakit-sakitan.

Ya Allah, berikan kami kekayaan dan rezeki yang hadirnya tanpa henti dan putus.
Aamiin Ya Rabbal Alaamiin.


Maziana Zainal

Thursday, 4 May 2017

Kek Gula Hangus

Kek Gula Hangus
Teks: Noormaziana Zainal Abidin
puanmazianazainal@gmail.com

www.mazianazainalabidin.blogspot.my

Siapa tak pernah makan Kek Gula Hangus? Kek legend tau. Zaman mak-mak dan nenek kita dulu setiap kali nak sambut hari raya.

Bau dari dapur menggoda tau? Masa tu kan bulan puasa, tergugat iman. Sebab tu lah mak Kak Maz suka membakar malam raya.


Disebabkan sekarang dah berkahwin dan merindu masakkan ini, Kak Maz belajar memahirkan resepi tradisi ini.
Alhamdulillah. 

Sekarang mak pula menunggu Kak Maz buatkan kek legend ni. Ops, bukan mak sahaja malah adik beradik, ipar duai dan anak-anak buah juga menantikannya.

Ramadhan dah dekat, Syawal pun dah tak lama. 
Siapa berhajat, boleh lah hubungi Kak Maz yea. 


Maziana Zainal
Bisnes Sejukbeku (Frozen Food)
0163961956

Harga Runtuh - Kek Sedap (Umieaisyah)

Harga Runtuh - Kek Sedap (Umieaisyah)
Teks : Noormaziana Zainal Abidin
puanmazianazainal@gmail.com

www.mazianazainalabidin.blogspot.my


Tawaran harga runtuh ini hanya berlangsung selama seminggu sahaja ( 3 Mei hingga 10 Mei 2017).

Harga biasa kami antara harga rm 8.00 hingga rm10.00 mengikut perisa.


Harga rm 7.00 (biasa rm 8.00)

  • Kek Keju Meleleh
    • Pandan
    • Vanila
    • Red Velvet
    • Coklat
  • Kek Coklat Meleleh
    • Hershey
    • Badam
    • Choc Moist
Harga rm 9.00 (biasa rm 10.00), perisa terbaru.
  • Oreo Choc
  • Hazel Choc

Siapa berhajat atau berminat nak merasai kualiti Kek Umieaisyah, boleh berhubung dengan Kak Maz tau, 0163961956.

Seminggu sahaja tau. Cepat yea.

Kak Maz masih buka peluang kepada anda yang ingin menjadi rakan niaga. Jom jana pendapatan dari rumah.


Maziana Zainal
Bisnes Sejukbeku (Frozen Food)









Karipap Sedap

Karipap Sedap
Teks: Noormaziana Zainal Abidin
puanmazianazainal@gmail.com

www.mazianazainalabidin.blogspot.my




Semalam ada customer datang bertanyakan karipap. 
Walhal Sabtu lepas dah order 200 biji karipap yang siap digoreng.

Masuk rumah, beria dia mencari saya. Katanya, kawan dia mahu karipap.
Saya :Alamak! Stok baru saya belom buat.
Dia : (Dibukanya freezer saya.) Ini ada.
Saya: Itu yang reject masa awak tempah hari tu, ada pecah pecah.
Dia : Takpe, bagi aje. Kawan saya mahu sangat. Masa kenduri, ramai orang kata sedap sangat dan kat mana saya tempah. Tak sampai 5 minit, satu bekas dah habis. (Sebekas ada 50 biji).
Disebabkan nak sangat. Saya suruh dia ambil sahaja.
Ingatkan setakat itu sahaja. Sebelum dia berlalu, "yang frozennya mahu 4 bekas yea."
Nikmat Allah datang tatkala saya tengah down. Alhamdulillah.
Puas rasa hati bila pelanggan menyukai airtangan kita. Siapa tak suka bila pelanggan puji sedap, betul tak?
Kak Maz harap kemahiran ini menjadi punca rezeki kami sekeluarga. In shaa Allah.

Kak Maz dalam proses menambah kuantiti stok. Huru hara kalau pelanggan datang menyerang macam ni. Paling tak best bila mereka pulang dengan muka sedih.

Kak Maz masih ada hutang tempahan pelanggan, mujur pelanggan Kak Maz baik-baik belaka. Mereka sanggup tunggu. Untuk makluman, Kak Maz buat secara perseorangan dalam kerja pengeluaran produk sejukbeku ni. Ada masa kesihatan diuji Allah.

Jadi. Kalau anda mahukan karipap atau temosa frozen, anda kena buat tempahan awal.

Harga:
Karipap 1 Bekas (10Biji) - rm 3.50
Belian 10 bekas, percuma 1 bekas

Temosa 1 Bekas (10biji) - rm5.00
Belian 10 Bekas, percuma 1 bekas
Hubungi Kak Maz 0163961956


Maziana Zainal
Bisnes SejukBeku (Frozen Food)

Saturday, 22 April 2017

Tuisyen Di Rumah - Anak Jadi Seronok Dan Relak

Tuisyen Di Rumah - Anak Jadi Seronok Dan Relak
Teks: Noormaziana Zainal Abidin
puanmazianazainal@gmail.com

www.mazianazainalabidin.blogspot.com

Selamat malam semua. Malam ni Kak Maz kena berkarya dan bekerja menggunakan laptop. Kenapa?
Anak-anak tengah mengulangkaji nota dan menjawab soalan menggunakan kaedah " Tuisyen Online - ILearneAce".

Guna internet ke? Oo, malam ni Kak Maz bagi yang aplikasi offline.
Walaupun offline, setiap soalan akan automatik diberikan jawapan terus beserta markah.
" Ibu! Kami dapat 70%, kami jawab soalan Sains".
'Alhamdulillah".

Manakala si adik baru darjah 2, "Ibu, untuk saya tak ada ke?'. 
Nampak gayanya ILearneAce kena buat untuk darjah 1,2 dan 3 juga ni. 

Disebabkan mahu juga, si adik menguji tahap pemikirannya menjawab soalan Matematik tahun 4. Allahu, bersungguh betul dia.

Mama-mama kat luar sana, Kak Maz rasa seronok tau bilamana anak khusyuk membaca nota dan menjawab soalan bersama-sama.
Paling seronok bila mereka gembira dengan markah yang mereka perolehi.

Kenapa masih ragu untuk melabur RM 360 setahun @ RM 180 untuk 6 bulan?
Anda boleh jadi guru kepada anak-anak dengan cara anda sendiri.
Bagaimana? Dah lama saya tinggalkan semua pembelajaran tu?
Kenapa nak susahkan diri, ILearneAce ada sediakan nota untuk kita sebagai guru.

Anda mahu cuba terokai sistem ni? Percuma selama 7 hari.
Sila tinggalkan komen anda di sini atau nak cepat, hubungi Kak Maz 0163961956.

Maziana Zainal
Agen ILearneAce

Monday, 17 April 2017

Tempahan ~ Karipap Goreng Dan Temosa Frozen

Tempahan ~ Karipap Goreng Dan Temosa Frozen
Teks : Noormaziana Zainal Abidin
puanmazianazainal@gmail.com


Assalamualaikum wbt,
Syukur yang teramat bahagia Kak Maz panjatkan kepada Allah swt kerana dengan izinNYA blog ini tergolong dalam carian google anda.

Terima kasih guru Kak Maz, Puan Masayu Ahmad. Beliau telah membimbing Kak Maz sehingga ke garisan penamat. Ya, ia bukan mudah tetapi In Shaa Allah ia berbaloi.

Sekali lagi carian " Temosa Frozen" menambat hati pelanggan. Tempahan demi tempahan Kak Maz dapat, alhamdulillah. Dan dari respon pelanggan yang lalu, kuih Kak Maz sedap katanya. Tak rugi membeli dan akan membelinya lagi.

Kali ini Kak Maz mendapat tempahan untuk Temosa Frozen dan Karipap Goreng.
Kenapa sebut karipap goreng? Karipap je lah 

Kak Maz kan jual Karipap Frozen, yang belum dimasak. Cuma kali ini pelanggan minta yang telah siap digoreng.

Dan inilah cabaran, bilamana pelanggan mahukan ia siap seawal 6 pagi. Wah! Lama Kak Maz tak bangun seawal ini untuk menyiapkan kuih.

Usaha jangan pernah mengalah, teruskan walaupun payah. Kerana kejayaan sedang menanti kita dengan gah. In shaa Allah, doakan ya.


Tempahan karipap goreng mencecah 200 biji manakala untuk sejukbeku, Kak Maz kena sediakan dalam 100 biji.


Temosa yang ditempah adalah dalam 50 biji. Walaupun sedikit, Kak Maz kena sediakan stok sejukbekunya dalam 100 biji juga.

Kenapa?
Sebab, permintaan kuih ini unik. Bila seseorang dah merasa, mereka mohon untuk membeli pula. 
Ada sesetengah tu, bila tengok gambar. Terus teringin nak menempah dan merasainya.
Kekadang, ada yang ingin menempah secara mengejut. Biasanya bila kenduri di saat akhir.

Rezeki itu milik Allah, kita harus berusaha dan memohon kepadaNYA untuk membuka hati-hati manusia. Kerana hati manusia ini, juga milik Allah.


Maziana Zainal 
Bisnes Sejuk Beku (Frozen Food)
0163961956

Wednesday, 5 April 2017

Alhamdulillah

Alhamdulillah
Teks: Noormaziana Zainal Abidin
puanmazianazainal@gmail.com

Bila segalanya dipermudahkannoleh Allah SWT. Urusan pembedahan adik Kak Maz berjalan dengan lancar dan berjaya, alhamdulillah.

Walaupun begitu, sedih melihat wajahnya menahan kesakitan atas pembedahan itu. Semoga Allah menyembuhkannya dengan cepat dan sempurna.
Hari ini, adik dah dibenarkan keluar IJN. Lapang dada kami sekeluarga.

Walaupun sibuk ulang alik ke IJN, tugasan harian harus dilaksanakan juga. Rezeki juga bertambah baik, alhamdulillah sekali lagi.

Dengan kelahiran perisa terbaru dari Chef Sanif, jualan semakin melonjak-lonjak.
Ramai dah terkena panahan cinta Kek Jalan Kuchai (KJK).

Nak tengok perisa terbaru kami?
Nah Kak Maz payung sikit. Setakat hari ini dan dari minggu lepas, jualan selang beberapa hari sahaja.

Tengok ni 👇👇👇


Tawaran menjadi agen masih dibuka.
Hubungi Kak Maz yea, 0163961956


Maziana Zaina