Wednesday 20 September 2017

Kisah Pajeri Nenas

Alkisah

Pajeri nenas ni memang kegemaran Kak Maz dari zaman budak lagi. Tapi mesti nak yang ayah atau mak yang masak.

Sepinggan nasi belom tentu cukup tau. Makan bersama ikan goreng, memang best. Tapi Kak Maz tak pernah tahu macam mana memasaknya.

Dah kahwin, suami tanya " Sayang, pandai tak masak pajeri nenas?". Dalam hati, alamak kantoi aku.
"Maaf abang, saya tak pandai."
Suami Kak Maz bukan pemarah pun, dia nasihatkan akak supaya belajar dengan ayah.

Masa ayah datang ke rumah, Kak Maz minta ayah mengajar. Tunjuk handal tau, tak menulis pun. Konon-konon kuat ingatan.

Lepas ayah mengajar, Kak Maz tak pernah buat. Sehingga hari ini suami minta Kak Maz buatkan. Dalam kepala mula berfikir-fikir apa ramuannya. Itulah sombong, tak nak mencatat kan?

Dengan merendah diri yang dah sedia ketot ni, Kak Maz telefon mak untuk bertanya. Bertanya tau. Bukan minta resepi tetapi memastikan bahan yang Kak Maz sebut adalah ramuannya.
Haa. Betul pun. Kak Maz ada masalah was-was.

Semasa bercakap dengan mak bertanya itu ini, terdengar suara ayah dibelakang.
" Itulah, masa ayah ajar tak catat. Tidurlah tu." Haha. Kan dah kena.
Kami sama-sama gelak.

Horey! Menjadi pun. Kita ambil gambar dulu, boleh tunjuk kat mak ayah masa balik kampung nanti. 
Tunggu suami balik dan menilai tahap kesedapannya. Lulus atau tidak.
Kalau tanya anak, sedap sokmo ibu masak.




Korang nak tengok hasilnya?
Nak resepi sempoi ni? Boleh, tapi biar Chef Suami Kak Maz bagi bintang dulu yea.
Kuah yang tak habis tu, jangan buang tetapi jadikan pes. Kita frozenkan.
Pastu kita ubah, dari nenas kepada terung panjang.
Wow! Memang syok habis.

Kak Maz ni, semua nak difrozenkan.
Betullah. 
Mudah untuk Kak Maz dan kalian juga. Tak nak ke sesuatu yang mudah?
Mulalah tersengeh sendirian.
Korang mesti nak punya. Malu je nak cakap kan?

Oklah. Dah petang, Kak Maz nak sambung membaca buku "Mudahnya Menjemput Rezeki 2 - Ustaz Fathuri Salehudin".


Maziana Zainal
Bisnes Sejukbeku (Frozen Food)
0163961956

No comments:

Post a Comment