Sunday 10 June 2018

Patin Tempoyak

Teks: Maziana Zainal

Pahang memang terkenal dengan masakan Ikan Patin Tempoyak. Tak terkejutlah jika Temerloh diberikan jolokkan Bandar Ikan Patin. Banyak sungguh pengusaha ternakan ikan patin.

Kak Maz memang orang Pahang. Ikan patin masak tempoyak ni memang kegemaran keluarga dan yang paling best jika ia dimasak oleh ayahanda kami.

Diperumahan ayah ni, kalau ayah ajak datang kenduri pastinya mereka bertanyakan menu jamuan. Bila disebut menu ikan patin masak tempoyak, memang ramai yang datang. Siap bertambah makannya. Rezeki. Alhamdulillah.

Kini, anak-anak Kak Maz telah menurun menggemari menu ini. Setiap kali datang bermalam di Temerloh, ini menu wajib mereka.

Sejak arwah meninggalkan kami March lalu, kami berpindah ke Pahang. Beberapa bulan juga nak siap mengemas barang-barang. Sampai masa, makayah tanya bila nak mulakan bisnes. Katanya bimbang nanti kewangan menjadi masalah utama.

Memang projek Patin Tempoyak Frozen ni dah lama menjadi impian Kak Maz dah arwah. Arwah suka projek ni, siap marah Kak Maz suruh belajar dan merakam cara masak.
Tapi takdir Allah, arwah jatuh sakit dan meninggalkan kami.

Kini, demi impian kami dan demi mencari rezeki untuk membesarkan anak-anak, Kak Maz teruskan bersama ayah dan mak.

Kami memperkenalkan produk terbaru kami, " Ikan Patin Tempoyak Frozen". 










Memudahkan mereka yang menggemarinya. Senang dan mudah disediakan. Hanya perlu dipanaskan di dalam periuk atau kuali dan microwave.
Senang kan?

Tiada lagi alasan tak tahu masak atau terpaksa berkelana berkilometer hanya untuk menu ini sahaja.

Ayuh! Kak Maz menerima tempahan dan membuka peluang untuk anda berniaga terutama surirumah, ibu tunggal macam Kak Maz.



Maziana Zainal
Bisnes SejukBeku
0163961956

No comments:

Post a Comment