Saturday 20 May 2017

Pulun

Pulun


Masya Allah, sampai pukul 1 pagi Kak Maz mengembala Karipap Frozen. Kak Maz lakukannya seorang diri dari memasak inti kentang dan sardin, mengguli tepung, mengelim, memasak dan membungkus. Wow! Macam tak percaya je kan?

Ada yang bertanya, " Kak Maz uli guna mesin ke?". Maaf, Kak Maz tak pandai guna mesin. Semuanya Kak Maz lakukan secara manual. Tanpa pembantu.

Pernah Kak Maz uli serentak 3 kilo tepung. Tapi lepas tu, suami Kak Maz bagi amaran keras hahaha. Dia cakap buat biar 1 kilo dan 1 kilo berikutnya supaya kalau bancuhan tak menjadi, ia tak rugi banyak bahan.

Tapi pemikiran kita," Alaa, buat sikit-sikit lambat nak siapkan bilangan tempahan". 
Suami tu nasihat supaya tahap keletihan itu tak maksimum. Bila maksimum, peringkat seterusnya akan tertunda. Faktor usia juga, dulu gagah boleh buat sekali banyak tapi sekarang banyak hormon yang dah berkurangan.

Alhamdulillah, Kak Maz sempat menyiapkan tempahan Karipap Frozen dan Batik Choc. 
Percaya tak, tahap letih kita berbayar saat pelanggan berpuashati dengan produk kita?
Itulah nikmat dan hadiah terindah buat Kak Maz.


Sekarang dah malam. Kita sambung nanti yea. Besok Kak Maz nak hadir ke majlis ilmu. Nak serap semua ilmu yang bermanfaat untuk Kak Maz aplikasikan dalam bisnes ini.

Terima kasih sudi membaca blog Kak Maz. Sayang korang.


Maziana Zainal

No comments:

Post a Comment