Saturday, 27 January 2018

Ikan Oh Ikan

Sabar Aje
Teks: Maziana Zainal

Terpaksa tangguh dulu memproses dan menyiapkan temosa frozen. Bahan utamanya sukar dapat yang segar bugar. Nak guna ikan jenis lain, kata tok guru Kak Maz kurang sedap. Dan kalau yang betul sedap, mahal giler. Kalau dah mahal, nak jual kena up harga. Boleh ke boleh?

Dalam ekonomi sebegini, mesti korang cari yang murah tapi sedap kan. Kalau dulu, mahal pun takpe kak janji sodap.

Memahami kadar ekonomi sekarang, Kak Maz cuba sebaik mungkin meminimumkan kos untuk memastikan harga produk tidak naik. 

Tetapi jika terpaksa, maka terpaksa lah yea. Nama pun nak cari rezeki, nak tambah duit tabung keluarga. Jika berniaga tidak menambah tabung simpanan, lebih baik Kak Maz tutup yea.

Harap-harap tidaklah begitu, In shaa Allah. Moga Allah menemukan jalan dan penyelesaian yang terbaik.

Ikan yang Kak Maz gunakan ialah ikan selayang. Memang rumit proses nak membuang tulangnya, ada masa terbabas gak tulang. Maaf tau.

Di Kuala Lumpur ni susah nak dapat yang betul segar, kebanyakkannya frozen. So, yang frozen pun boleh cuma kena cari yang masih berstatus segar. Bila merebus, baru kita tahu ia sedap atau tidak untuk proses mengintikannya.

Harapan Kak Maz dalam beberapa minggu ni dapatlah ikan segar bugar ya. Pelanggan dah ramai tanya dan sanggup menunggu tu yang paling Kak Maz terharu. Masya Allah. Alhamdulillah, terima kasih Allah.

Korang kalau ada pembekal ikan yang fresh, bagitau Kak Maz tau. Senang kalau ada supplier tetap.

Sementara menanti, kita buat dulu kerja lain yea. Masa jangan disia-siakan. Terutama masa dengan keluarga.

Salam hujung minggu.

No comments:

Post a Comment