Friday, 25 August 2017

Kentang Oh Kentang

Teks : Noormaziana Zainal Abidin
Foto : Google

Siapa tak kenal ubi kentang? 
Tentulah semua orang kenal kan. Kentang ni sedap tau dan boleh masak macam-macam cara.
Ada yang goreng, masak sambal, masak bersama kari ikan/ayam/daging dan pelbagai resepi termasuklah karipap.

Nak tahu tak? Suami Kak Maz pernah masak rendang daging tambah kentang. Bila dihidangkan kepada keluarga Kak Maz, mereka terkejut dan paling terkejut lagi bila mereka meneka itu pasti resepi suami Kak Maz. Hahaha

Suami Kak Maz dengan ubi kentang? Emm, unik kan?
Itulah kelainan yang orang akan ingat sampai bila-bila. Macam trademark pula.


Tahu tak anda, kentang ni rupanya ada banyak jenis. Kak Maz pun baru tahu. Patutlah ada masanya inti karipap kadangkalanya susah nak empuk dan ada kalanya terlebih empuk.

Macam mana nak tahu yea?
Nak ke kelas kulinari ke? Aduh, mana Kak Maz mampu.
Tak pe, ruang belajar sekarang kan meluas. Klik. Klik dah jumpa. Betul tak?

Makin lama makin naik harga? Kena tunggu Aeonbig buat "jualan". Ada masanya sekilo rm1.00. Tapi saat nak menunggu tu, kena jugalah beli yang mahal kan. Beli banyak, bimbang memburuk kat bucu rak.

Sebelum membeli, Kak Maz pastikan kentang tu masih dalam keadaan elok. Tak terlalu masak atau terlalu muda. 
Yang sedang, sedang sahaja ( macam lagu dangdut pula). Yang penting, ia sedap.

Oklah, Kak Maz nak ambil anak-anak sekolah dulu. Kemudian nak kena beli kentang lagi. Tempahan minggu ni 300 biji karipap frozen. 150 biji dah siap semalam.
Alhamdulillah.

Ok, selamat bertemu kembali. Alarm dah berbunyi. Babai.


Maziana Zainal 
Bisnes Sejukbeku (Frozen Food)
0163961956

No comments:

Post a Comment